Viikonloppu on alkamassa. Pohjoismaissa vietetään sunnuntaina Luonnonkukkien päivää. Suomessa järjestetään erilaisia ohjattuja retkiä, mutta jokainen voi tehdä retken omalle pihalle ja tutustua luonnonkukkiin. Niin minäkin aion tehdä.

 

Apuna meikäläisellä pitäisi kuitenkin olla biologian oppikirja, sillä pohjatiedot ovat vaatimattomat. Tunnen muutaman luonnonkukan ja ne ovat lähinnä sellaisia, joita lapsena poimin kotiin: leskenlehti, valko- ja sinivuokko, kielo, voikukka, mansikka, ketunleipä, metsätähti ja kanerva. Niin, ja tietysti Rentun ruusu, joka tuli tutuksi Irwinin laulusta ("Sait multa horsman, se rentun ruusu on…").

 

Nuorena luonto kukkineen ei voinut vähempää kiinnostaa. Tai ehkä tuo on väärin sanottu; paremminkin luonto vain oli olemassa itsestäänselvyytenä eikä mikään erityinen houkutellut tutustumaan siihen lähemmin. Viime aikoina olen miettinyt, miten hienoa oli muinoin niillä koululaisilla, jotka joutuivat kesällä keräämään kymmeniä kasveja, kuivattamaan ne ja merkitsemään niiden tiedot ylös. Olen varma, että heidän kasvitietoutensa on tänä päivänä aivan eri luokkaa kuin niillä, jotka eivät ole sitä työtä tehneet.

 

Kävin Luonnonsuojeluliiton sivuilla kokeilemassa luonnonkukkatietouttani, ja vaatimatontahan se oli: vain kuusi kasvia tunnistin.

 

Kokeile sinäkin tästä!