Kuten edellä olevista päiväkirjamerkinnöistä käy ilmi, kävimme tutustumassa Kangasniemen perinnekasvipuutarhaan, Pirtinpuistoon. Oli aurinkoinen päivä, joten kuljeskelin puistossa pitkään tutkimassa kasveja ja niiden nimikilpiä. Harras syventymiseni aiheeseen oli kai aika näkyvää, sillä kasveja hoitamassa ollut nuori nainen tuli luokseni juttelemaan ja tarjosi apuaan. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Pyöriessäni kasvien edessä ja takana kuvia napsien ajattelin mielessäni, miten ihanaa olisikaan, jos täältä saisi jotenkin kasvinalkuja mukaansa. Vannon, että en sanonut mitään ääneen! (ystäväni tosin sanovat, ettei minun tarvitsekaan sanoa mitään, kun naamani paljastaa mitä ajattelen) Joka tapauksessa, eipä aikaakaan, kun keskustelukumppanini tarjoutui antamaan minulle kasvien siemeniä, joita on viime syksynä kerätty ja asianmukaisesti talvehditettu. Hän haki ensin myskimalvaa ja jonkun aikaa lisää keskusteltuamme päädyimme siihen, että hän antaa myös auringontähteä, jaloritarikannusta, lehtosinilatvaa ja sinipallo-ohdaketta.

 

Niin että arvatkaa, oliko vähän ihanaa!

 

Oli! Mutta nyt minulla on pari pientä ongelmaa:

  1. En oikein tiedä, miten siemenien kanssa pitäisi menetellä. Luin Sateenvarjojalavan Jorin blogia eilen ja huomasin, että hän on kylvänyt siemeniä ihan äskettäin. Pitäisikö myös nuo minulla olevat siemenet laittaa saman tien purkkeihin vai onko odotettava ensi kevääseen? Entä miten niitä pitää säilyttää talven ajan? Olisin todella kiitollinen kaikista vinkeistä!

  2. Sain siemeniä ymmärtääkseni tosi reilusti enkä ehdottomasti tarvitse niin paljon. Jos joku haluaisi niitä ja jakaa iloa kanssani, niin voi laittaa viestiä kommentteihin. Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta tällaisesta ja siksi en osaa suoralta kädeltä laittaa tähän tarkempaa toimintaohjetta. Ja ensin on tietysti hyvä tietää, haluaako kukaan niitä, minkä jälkeen voi pohtia, miten saan siemenet lähtemään oikeaan osoitteeseen. Tähänkin voisi laittaa vinkkejä.

Perinnekasvit, joiden siemeniä on siis saatavilla (sorry surkeat kuvat - ei todellakaan vahvimpia puoliani):

 

Myskimalva (Malva moschata)

 

743604.jpg

 

Jaloritarinkannus (Delphinium-hybridi)

 

743615.jpg

 

Lehtosinilatva (Polemonium-coeruleum) kuvasta näkee lähinnä lehtien muodon, sillä se oli jo kukkinut.

 

743631.jpg

 

Sinipallo-ohdake (Echinops bannaticus)

 

743639.jpg

 

Auringontähti

Tästä ei ole muuta tietoa eikä edes kuvaa, sillä koko kasvi oli kadonnut siitä, mihin se oli aikanaan istutettu, mutta siemeniä siis on.