Kuusirannan vesiaiheeseen liittyvä kokonaisuus on remontoinnin kohteena. Sen vuoksi kunnollisia tuoreita kuvia vesiaiheesta ei nyt ole, mutta tämä viime kesäinen kuva hahmottaa vähän kokonaisuutta.

 

 

Vesiaiheprojekti alkoi siitä, että vihjaisin miehelle, että mielestäni pihan sora-alueet ovat oikeastaan hänen reviiriään ja huollettaviaan. Tästäkös mies sai puuskan ja alkoi melkein siltä seisomalta puhdistaa vesialueen ympärillä olevia sorakäytäviä, ne kun olivat pahasti ruohottuneet.

 

Pian hän tarkkana miehenä kuitenkin totesi, että pelkkä pinnallinen työ ei paljon tilannetta paranna, ja tarvitaankin kunnollinen massanvaihto. Niinpä hän aloitti melkoisen manuaalisen kaivuu-urakan, eli poisti koko alueelta 10 senttiä maata ja kärräsi sen eri puolille tonttia. Niistä muotoutui muun muassa rymyporukan kulma, joka tulee olemaan myös nimensä näköinen. Raportoin siitä myöhemmin. 

 

Vesiaiheprojektia varten tilattiin kuorman verran soraa. Kun mies oli kärrännyt ja levittänyt uudet massat noin puoleen osaan käytävistä, hän huomasi, että oli oikeastaan oiva tilaisuus tehdä jo kauan suunnitteilla ollut jatkuva vedenkierto altaille.

 

Niinpä projekti laajeni pumppukaivon kaivamiseen ja rakentamiseen. Melkein miehensyvyisen kaivon lisäksi piti kaivamista ulottaa isolle altaalle asti. Sen vuoksi allas piti tyhjentää alle puoleen, jolloin kirkas vesi meni ihan kuravellin näköiseksi. Koko alue oli jossain vaiheessa kuin hävityksen kauhistus.

 

Vedenkierron ideana on, että isossa altaassa olevaa vettä kierrätetään takaisin ylös ensimmäiseen altaaseen, jolloin vettä virtaa jatkuvasti pikkualtaiden ja purojen läpi isoon altaaseen. Nyt vesi virtaa vain silloin, kun kaivoon on kertynyt ylimääräistä vettä ja on vähän tylsää, kun pikkualtaat ja purot ovat kuivina.

 

Alla on kuva ensimmäisestä altaasta, jonne kaivovesi tulee. Vesikaivo näkyy kuvassa vasemmassa yläreunassa ja ehkä jotenkuten näkyy, miten juokseva vesi tulee "kiven sisältä". Nyt piti lisäksi keksiä, mistä kierrätettävä vesi tulisi ulos.

 

 

Löysimme mielestämme aika hyvin altaan ilmeeseen sopivan "tulolähteen", eli leikkipumpun.

 

 

Tältä se suurin piirtein näyttää sitten, kun se on oikeasti asennettu paikalleen. Silloin uomissa ja pikku "putouksissa" on jatkuvasti solisevaa vettä.

 

 

Projekti jatkuu edelleen. Haluaisin saman tien isoon altaaseen suihkulähteen, joten se pitäisi etsiä ja löytää, sähkömiehen pitäisi käydä tekemässä jotain juttuja ja miehelläkin lienee jotain pikkupuuhaa vielä jäljellä J. Niistä myöhemmin lisää.