Kesällä käydessäni Pirtinpuistossa kuljin ryytimaan ohi ja tunsin ilmassa voimakkaita tuoksuja. Yrttien lehtien aromaattiset öljyt tuoksuivat vahvasti. Nenämusiikkia parhaimmillaan! Silloin päätin, että Kuusirannassa on myös oltava ryytimaa. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tutustuin kirjoista aiheeseen tarkemmin ja yllätyin, miten paljon löytyy monivuotisia yrttejä. Tosin jotkut niistä, esimerkiksi laventeli, ei oikein tahdo talvehtia Suomessa, mutta monet muut lajit kestävät hyvin.

 

Viikonloppuna ryhdyin toteuttamaan ajatusta. Kasvimaalla tilli ja lehtisalaatti olivat jo kasvaneet yli-ikäisiksi. Niinpä poistin ne. Kun vielä nostin vähän porkkanaa, sain kasvimaalle tilaa yhdelle kulmalle yrttejä varten.

Tässä vaiheessa (samalla nuuskien) istutin viherminttua, timjamia, ruohosipulia, salviaa, mäkimeiramia ja laventelia, yhdet taimet kutakin. Tulevaisuudessa voin laajentaa aluetta ja laittaa lisäksi vaikkapa liperiä, rosmariinia ja ranskalaista rakuunaa. Mutta katsotaan nyt ensin, miten näiden kanssa käy.

878754.jpg

Ryytimaa on pieni, koska tärkeintä on tuoksuva nurkkaus, enkä oikein jaksa uskoa, että alkaisin yrttejä joskus peräti keräämään ja kuivattelemaan. Vaikka mistä sitä koskaan tietää, miten tässä innostuu …

Viikonloppuna muistin vihdoin ottaa vuosittaisen kuvan mökin portailta pihalle päin. Kollaasin aikaisempien vuosien (2003-2005) kuvat on otettu jo heinäkuussa.

878765.jpg

Vähitellen piha kehittyy ja muuttaa muotoaan. Se on pitkäjänteistä puuhaa, jossa tarvitaan hyvää pinnaa. Mutta kyllä se sitten palkitseekin.