Syyskuun Me-lehdessä Tommy Tabermann kertoi kolumnissaan hämmentyvänsä, kun häneltä kysyy, mitä hän harrastaa. Kun hän myöntää, ettei harrasta mitään, hän huomaa kysyjien pohtivan, onko hän harvinaisen tyhjä ihminen, juoppo vai työhullu. Niinpä hän korjaa tilanteen kertomalla, että hänellä on harrastusten sijaan intohimoja. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tommyn mielestä intohimoilla pyritään avartamaan sydäntä tai parantamaan maailmaa. Maailman parantaminen puolestaan merkitsee hänen mielestään luomista, sillä kun luo jotain uutta itselleen ja muille jaettavaksi, muuttaa maailmaa.

 

Niinhän se on. Ne, jotka käsillään tuottavat jotain uniikkia maailmaan, samalla muuttavat sitä.

 

Syy, miksi repäisin tämän kolumnin talteen, oli kuitenkin Tommyn riemastuttava mielipide, että arkisen maailmanparannuksen huipentuma on räsymatto. Sen kutominen ei ole työtä eikä harrastamista, vaan maailmanparantamista!

 

Nyt on myönnettävä, että vaikka olen aina sopivassa yhteydessä hehkuttanut maton tekemisen ihanuutta, en ole ymmärtänyt parantavani maailmaa. Olen sen sijaan pitänyt sitä kierrättämisen huipentumana ja omaa mielialaani se on kohottanut aina.

 

Räsymaton tekeminen on aikaavievä prosessi. Ensin pitää valita vaatteet, jotka eivät kelpaa enää kirpputorille tai vaatekeräykseen, ja sen jälkeen - joskus yksin mietiskellen, joskus hyvässä seurassa - leikkaan ne kuteiksi. Samalla voin tehdä suunnitelmia maton väreistä ja niiden jaksotuksesta. Suunnittelu jatkuu kudonnan aikana, joka on hyvää liikuntaa sukkuloiden pujotteluineen ja kuteiden kiinni paukutteluineen. Yleensä meitä on useampi kutoja ja käymme usein kiinnostavia keskusteluja kutomisen aikana. Kiertelemme myös kehumassa toisten töitä ja etsimme uusia ideoita.

 

Loimilankojen solmiminen on viimeinen työvaihe, minkä jälkeen on palkitsevaa nähdä matto valmiina. Tommy Tabermann kuvailee tätä seuraavasti: "Kun matto on vihdoin valmis ja lattialla, ja kävelet sen yli paljain jaloin, jokaisen raidan väriin kätketty intohimo ja lämpö vaikuttaa sinuun, kantaa sinua käsivarsillaan."

 

Mikä parasta, jokaiseen kuteeseen liittyy muistoja eletystä elämästä, jotka vain sinä tiedät. Voit kulkea päiväkirjallasi.

Viimeisin pieni parannukseni maailmaan on uusi räsymatto Kuusirannan tuulikaappiin.

1070795.jpg

Pikku matossa näen 70-luvun keittiöni ikkunat, itseni vapaa-ajan verkkareissa, mökin petaamattoman sängyn ja tyttäreni eri ikäkausina.