Olen jo jonkin aikaa miettinyt, pitäisikö minun muuttaa blogini nimeä. Sanat "ja vähän muuallakin" voisi muuttaa muotoon "ja aika paljon muuallakin", sillä näin talvella en keksi puutarhasta juurikaan aiheita kirjoittamiseen. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

En voi olla ihailematta varsinaisia puutarhablogilaisia, esimerkiksi Joria, Sannia ja Quuta, jotka osaavat keskellä talveakin iloita kasveista. Suorastaan hämmennyin, kun Sanni äskettäin haastoi miettimään puutarha-asioita, sillä niin kaukana aivoistani tuo aihe tuntuu nyt olevan. Mutta se haaste jäi kyllä kytemään…

 

Nyt on päällimmäisenä turhan tavaran hävittämisprojekti, joten jatkan sen raportointia. Syventyessäni aiheeseen kävi ilmi, että voisin lisätä tämän vuoden tavoitteisiini myös kierrättämisen tehostamisen. Huomasin nimittäin, että en osaa kunnolla edes lajitella kaikkia jätteitä, puhumattakaan siitä, että olisin käyttänyt minkäänlaista luovuutta kierrättämisessä. Niinpä olen tällä viikolla suorastaan opiskellut jätteiden lajittelua ja siinä samalla tuntuu luovuuskin heräävän.

 

Ensin minua hämmensi muovipullot ja -putkilot, jotka sisälsivät vielä jotain kosmeettisten aineiden jämiä. Kahlasin jätteenlajittelusivuja netissä ja vähitellen selvisi, että hammastahnatuubit ja kosmetiikka, kuten huulipunat, ripsivärit, ja jossain mainittiin myös voiteet, laitetaan sekajätteeseen. Noudatin tätä ohjetta.  

 

Sitten hämmensi kartongit. Halusin tarkistaa, että olen varmasti toiminut oikein, kun olen viime aikoina laittanut kartonkitölkit ja pahvirasiat energiajakeeseen. Joskus aikaisemmin vein ne ostarin luona oleviin kartonkikeräysastioihin. YTV:n sivujen lajitteluohjeissa sanotaan, että kartonkikeräys on pakollista pääkaupunkiseudun kiinteistöissä, joissa on vähintään 20 asuntoa. Miksi siis meidän taloyhtiössä ei ole kartonkikeräysastiaa? Lopulta löysin taloyhtiön ohjeen vuodelta 2004, jossa sanotaan, että kartongit laitetaan energiajakeeseen. Huh, siis oikein! Mutta vastausta vaille jäi vielä, miksi sitä jossain kerätään erikseen ja miksi meillä ei.

 

Sen jälkeen tuli hämmennys tekstiilien ristiriitaisista ohjeista. YTV sanoo, että vaatteet ja tekstiilit kuuluvat energiajakeeseen. Lisäksi sivuilla lukee, että rikkinäiset kengät ja vaatteet kuuluvat sekajätteeseen. Siis, täh? Pitääkö energiajakeeseen laittaa vain ehjiä vaatteita!!!? Tässä kohtaa meinasi mennä pasmat vähän sekaisin, mutta pistin kuitenkin ehjien mutta parittomien sukkien (onko muilla tällaista ongelmaa?) lisäksi yhdet rikkinäiset villasukat energiajakeeseen.

 

Energiajakeen pääsääntö on: "ei ruokaa, metallia eikä pvc:tä". Eilen hävitin sinne toistakymmentä harmaaseen vivahtavaa alushousua (oletteko huomanneet, että sekä valkoiset että mustat muuttuvat ajan mittaan harmahtaviksi) ja kolmet rintsikat. Pitsit ratkoin irti, sillä eihän sitä koskaan tiedä, jos niitä voisi vielä hyödyntää (mietti ikihamsteri).

 

Rintsikoiden kaaritukien kanssa tulikin sitten tenkkapoo. Jos ne ovat muovia, voisi hepeneen pistää suoraan energiajakeeseen. Muuta entä jos ne ovatkin metallia? Ei auttanut muu kuin ratkoa ne esille. Yhdessä tuet näyttivät olevan metallia ja toisessa muovia tai muovipäällysteistä metallia.

 

Siinä ne kaarituet sitten olivat pöydällä keskeneräisen neuleen vieressä. Katselin niitä hetken miettien, voisiko niillä tehdä jotain. Sitten se tuli - välähdys. Miksi nuo kaarituet eivät olleet tuossa, kun neuloin vauvannutun takakappaletta ja etukappaleiden silmukat piti laittaa johonkin odottamaan? Kaaret olisivat olleet loistava apu siinä!

 

Myös lääkekaapin kävin yhtenä päivänä läpi ja hävitin kaikki vanhentuneet lääkkeet ja ravintoainevalmisteet. Eilen palautin apteekkiin lääkepillerit ja kapselit irrallisina läpinäkyvässä pussissa ja pari nestemäistä lääkettä alkuperäisessä pakkauksessa. Vanhentuneet ravintovalmisteet ja vitamiinit sekä tablettien läpipainopakkaukset pistin sekajätteeseen. Lopuksi pistin tyhjät muoviset pilleripurkit, joissa oli pohjassa kolmion sisällä numero 02 ja alla kirjaimet PE-HD, energiajakeeseen.

Heh, heh, joko vaikutan kierrättämisen asiantuntijalta? >:)