Katselin viime kesäisiä kuvia Kuusirannasta ja totesin, että olisihan niitä voinut enemmänkin ottaa. Kaivon ympäriltä tuli kuitenkin napattua useampi kuva. Silti monta kasvikuvaa puuttuu.

Kuusirannassa on kaivo. Kaivon paikka löytyi kaivonkatsojan avulla. Hän käytti apunaan pajunoksaa - uskokaa tai älkää! Ja on muuten sellainen kaivo, että vettä riittää kuivempanakin kesänä. Ylimääräinen vesi johdetaan pihalampeen.

Kaivon edustalla ja ympärillä kiertää kohopenkit, joissa kasvaa kaivokasvit. Niitä on runsaat 30 lajia. Nämä kasvit joutuvat tyytymään köyhiin olosuhteisiin, sillä kaivon luona ei oikein uskalla lannoittaa. Lisäksi paikka on melko varjoinen. Esittelen nyt joitakin kaivokasveja.

Kaivon taustalla - aivan jo metsässä - on valaisin ja sen edustalla pieni havukasvi. Olen etsiskellyt sen nimeä ja epäilen, että se on kartiovalkokuusi. Jos joku tietää, mikä havukasvi on kysymyksessä, niin olisin kiitollinen tunnistuksesta!

Myös pesäkuusi on metsänreunalla, kaivon takana.

 

 

Kaivon ympärillä kiertää matalia, vähään tyytyviä, perennoja. Kollaasissa on patjarikko, turkestaninmaksaruoho, kaukasianmaksaruoho ja kalliomaksaruoho.

 

 

Kamtsatkanmaksaruoho rehottaa ja leviää kauniisti.

 

 

Alla olevasta kasvista pyytäisin myös tunnistusta. Olen ajatellut tämän olevan joku maksaruoho, koska lehdet muistuttavat paljon kamtsatkanmaksaruohoa. Tässä on kuitenkin kukkiessaan punaiset kukat. Olen etsimällä etsinyt sille nimeä ja jostain olin keksivinäni, että se voisi olla varjorikko. Tunnistatko kasvin?

 

 

Lopuksi vielä joitakin perennoja kaivon edustalla.

 

 

Muita kaivokasveja ovat muun muassa kultahelokki, tarha-alpi, japaninhanhikki, kevätkaihonkukka, rönsyakankaali, pikkutalvio ja moni muu. Ensi kesänä täytyy kyllä ryhdistäytyä ja kuvata niitä enemmän.