Kolutessani uuden vuoden lupaukseni tiimoilta komeroita, olen törmännyt myös muistoihin. Löysin kaksi ystäväkirjaa alakouluajoilta. Tiedättehän, sen joka annetaan ystäville, jotta he kirjoittaisivat sinne mukavia asioita muistoksi? <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Nykyisissä kirjoissa on otsikot (hiusten ja silmien väri, harrastukset, lempimusiikki, ja niin edelleen) joiden alle kirjoitetaan. Minun lapsuudessani ystäväkirjan sivut olivat uutena tyhjät ja puhtaan valkoiset. Ystävät täyttivät niitä värssyillä ja kuvittivat sivuja joko piirtämällä tai liimaamalla sinne kiiltokuvia. Siitä rakentui muistojen kirja.

Tässä pari kuvaa kirjoistani. Ensimmäisessä kuvassa on oikealla puolella muisto opettajaltani, joka kirjoitti muiston vanhanaikaisella mustekynällä. Siihen aikaan koulussa myös opeteltiin erikseen mustekynällä kirjoittamista. Vasemmalla puolella on muisto tyttöserkultani, jolla näyttäisi tuolloin olleen aika paljon parempi käsiala kuin nykyisin J.

1224207.jpg

Tässä vaiheessa voin tunnustaa, että joskus pyysin ystäväkirjoitusta myös sellaiselta, jota tuskin edes tunsin. Syyt vaihtelivat. Tässä on eräs sellainen muisto: tyttö sai kirjoittaa kirjaani siksi, että tiesin hänen liittävän mukaan todella koreita kiiltokuvia.

1224225.jpg

Muutakin hauskaa ja mielenkiintoista löysin komerosta. Vanhojen postikorttien välissä oli taiteltuna lehden sivu. Jännittyneenä availin laskoksia nähdäkseni, mitä olin niin visusti laittanut talteen. Kas, tässä tuo aarre on.

1224233.jpg

Hesarin sivu vuodelta 1969: "Antakaa astrologin valita luonteeseenne sopiva auto". Ohessa muutama makupala.

1224242.jpg

Kaksosten autot ovat MG 1300 (kunniakas nimi perheautolle, järkevät sisätilat), Fiat 600 (pian klassinen italialainen, joka on päässyt lastentaudeista - tällaisella ajoin ajokortin ja kyllä inssiä pelotti, hih, hih!) ja Mercedes Benz 300 (luodinnopea kiihtyjä, rautaista laatua ja hillitöntä hintaa). 

 

Neitsyiden autot ovat Alfa-Romeo Giulia Super (kenkälaatikon näköinen perheurheiluauto, hintansa väärtti - isällä oli tällainen silloin muinoin…), Moskvitsh 1500 Cavalier (ajaa melkein kaikkien ohi jos pääsee, ohi päästyään tuskin pystyy pysähtymään - nappiarvio?) ja Rambler American (hyvä moottori halvoissa kuorissa, Suomessa edullinen amerikanrauta).

 

Pistän tähän vielä härän ja leijonan autot ihan tuon kantikkaan Volkkarin kuvan vuoksi. Siis onko Volkkari todella ollut joskus tuon näköinen?

1224259.jpg

Härän autot ovat siis Volkswagen 181 (kansanmaastoauto, sopii anti-autoilijoille, jotka haluavat huomiota osakseen - olisiko ihan kaikkien maastureiden äiti?), Renault R6 (järkevä monikäyttöauto, kaipaa lisätehoa) ja NSU Ro 80 (siis mikä? - Wankel-moottorinen parempien ihmisten auto, sopii pitkille nopeille matkoille - ahaa, paremmille ihmisille, ei ihme etten tunnistanut).

 

Leijonien autot ovat Lancia Fulvia Sport (laatuauto laatuihmisille, jotka osaavat ajaa autoa), Ford Escort 1300 GT (suorituskykyä edulliseen hintaan) ja Chrysler Imperial LeBaron (Amerikkalaisen kerman edustusauto).

 

Lehtisivun kääntöpuolella on toisenlaista asiaa ja tänä päivänä kiinnostavaa, johon todennäköisesti palaan myöhemmin.

On se vaan hauskaa, kun on vanhoja juttuja tallessa! (yritän silti olla vesittämättä uuden vuoden lupaustani, eli tavaran vähentämistä kotona…)