Vappu taisi olla koko Suomessa kesäisen lämmin. Kuusirannassakin mittari nousi 20:een asteeseen. Toista oli kolme vuotta sitten, jolloin lehtivihreää tai muitakaan värejä ei näkynyt missään. Silloin, vuonna 2005, satoi vielä viimeiset lumet ja vappuaamuna oli tämän näköistä.

1531261.jpg

Nyt oli toisenlaista (muutenkin kuin että vasemmalla oleva pikkukoivu on vaihtunut pikkukuuseksi…). Kuvassa näkyy jo hienoinen viherrys.

1531263.jpg

Valloittavin kasvi vappuna oli valkovuokko. Se oli vallannut metsämäen eikä sitä saattanut olla ihailematta. Vaikka sitä on paljon ja melkein joka paikassa, sen katselemiseen ei samalla tavalla kyllästy kuin johonkin toiseen laajasti levittäytyneeseen kasviin. Se on niin hento ja viaton, ja sen aika on niin lyhyt. Valkovuokko kertoo suloisesti sen, että elämisen tarkoitus on elämä itse. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

1531392.jpg

 

 

Talon edessä olevan kukkapenkin kaunistus on hento kääpiötulppaani.

 

1531289.jpg

 

Voisi kuvitella, että pienet kasvit eivät pitäisi kiirettä arvaamatonta kevätilmaa haistelemaan, mutta ne kuitenkin sieltä maasta ensimmäisinä kurkkivat. Tulppaanin kaverina maailmaa ihastelivat kääpiökurjenmiekat. Niiden lehdyköistä tuli mieleen helikopterin propellit.

 

1531308.jpg

 

Lämmöllä on lähes käsinkosketeltava vaikutus kasvien heräämiseen. Viikkoa aikaisemmin kylvin piiankieltä talon edustalle ja nyt jo näkyi pieniä sirkkalehtiä nousevan pinnalle. Toivon todella, että se kukkii yhtä mahtavasti kuin viime kesänä. Ihastuin siihen ikihyväksi.

 

1531311.jpg

(Viimekesäinen kuva piiankielestä)

 

Istutin messuilta hankkimani särkyneet sydämet maahan, sillä ne olivat jo osittain alkaneet kukkia ruukuissaan, joihin istutin ne pari viikkoa sitten. Ostin kaksi punaista ja kaksi valkoista, mutta nyt ilmeni, että ne ovatkin kaikki valkoisia!

 

Joskus ihmettelen, miten puutarhoissa ei pidetä tarkempaa lukua, mitä missäkin on. Asiakkaalle voi olla pettymys, kun väri on erilainen kuin mitä on ollut tarkoitus hankkia. Onkohan muita kaupan aloja, jossa voidaan myydä sovitun värisen tavaran tilalla jotain toista väriä?

 

Harmittaa, kun Kuusirannassa ei edelleenkään ole vanhanaikaista punaista särkynyttä sydäntä, jonka olen kokenut puutteeksi, ja nyt puute jatkuu edelleen. Toisaalta harmitukseni on sentään aika pieni, sillä valkoiset ovat todella suloiset.

 

1531322.jpg

 

Kuusirannan muita kukkivia olivat tällä kertaa perinteiset sinivuokot, krookukset ja scillat. Lisäksi näkyville nousivat ensimmäiset esikot ja ihastuttava kevätkaihonkukka, joka on yksi suosikkikasveistani.

 

1531329.jpg

 

Toivottavasti lämmin jatkuu edelleen, jotta kevät etenisi joutuin. Hyvää toukokuun alkua kaikille!