Mieheni toi joitakin vuosia sitten Kuusirantaan kaksi keto-orvokin (Viola tricolor) tainta. Emme enää muista, minne hän istutti ne, mutta ne taisivat kotiutua loistavasti. Sen voi päätellä siitä, että tänä päivänä orvokit ovat vallanneet Kuusirannan. Keto-orvokkeja ilmaantuu jatkuvasti erikokoisina ja -värisinä joka puolelle puutarhaa, mihin ne vain sattuvat osumaan.

 

Minä puolestani ostin joskus sinisiä orvokintaimia kesäkukiksi. Suureksi yllätyksekseni ne tulivat seuraavana keväänä uudestaan esille, eli ne ilmeisesti olivatkin monivuotisia sarviorvokkeja (Viola cornuta). Nyt tuo orvokkipehko on ihan hyvän kokoinen. Se tykkää lisääntyä napsimistani siemenistä, joita jätän penkkiin lojumaan, joten näitäkin orvokkeja putkahtelee milloin missäkin.

 

Suo-orvokki (Viola palustris, keskellä vasemmalla) on kuulunut paikalliseen kasvustoon jo alunperin. Se leviää melkein kiusaksi asti ja siitä on hankala päästä eroon, kun sillä on niin voimakas juuristo.

 

 

Tuo alhaalla vasemmalla oleva orvokki on yksi kauneimpia mitä olen ikinä nähnyt. Vaikka keltaisine silmineen näyttää keto-orvokilta, sen kukka on selvästi suurempi. Värit eivät kuvassa ole kohdallaan, sillä todellisuudessa tuo valkea osa on osittain vaaleankeltainen. Mistä kummasta ne saavat värinsä? Risteytyvätkö ne helposti?

 

Kävinkin samantien kuukkeloimassa, ja Yrttitarhan sivuilta löysin tiedon, että keto-orvokki risteytyy helposti tarhaorvokkien kanssa, jolloin muodostuu uusia suurempikukkaisia orvokkeja. Ehkä tämä on jonkinlainen risteymä.

 

En keksi, mistä tuo suuri valkoinen on tullut. Ehkä jonkun toisen kasvin mukana. Vai onkohan sekin joku risteymä?

 

Orvokit ovat yksi jatkuva mielenkiinnon kohde Kuusirannassa, sillä niistä löytyy aina pieniä yllätyksiä!