"Näen punaista!". "Se oli kuin punainen vaate!"

 

Noista sanonnoista tulee mieleen kiukustuminen ja vihastuminen. Punainen yhdistetään usein myös intohimoon. Ei liene sattumaa, että puutarhassa palavan rakkauden kukka on punainen. Se on myös veren väri, joten tietysti puutarhoissa kukoistava särkynyt sydän on yleensä punainen, joskaan ei verenpunainen. Jos verenpisara olisi perenna, se olisi itseoikeutetusti myös metsäpuutarhassani.

 

Liikennevaloissa punainen symboloi kieltoa. Monet iltaravintolat ja yökerhot on sisustettu punaisella värillä, joten onko punaisella myös jokin salaperäinen merkitys: kiellettyä, rohkeaa, itsensä unohtamista? Hmm, mieleen tulee myös punaisten lyhtyjen alue ja varieteeteatteri Moulin Rouge.

 

Punaisella on kuitenkin paljon erilaisia sävyjä. Vaaleanpunaista en voisi yhdistää ainakaan vihaan tai kiukkuun. Minulle siitä tulee ensimmäisenä mieleen tyttövauva ja hörhelömekot.

 

Paloautonpunainen, rubiininpunainen, luumunpunainen… ja ystäväni kehittämä hekumanpunainen! Ja kun naisella on oikein omenainen olo, niin posket ovat punaiset… :)

 

Ja tietenkin, viininpunainen! Punainen viini sopii joka juhlaan, Kuusirannassa myös juhannukseen. Grilli kuumana, punaviini huoneenlämpöisenä, portaanpielessä koivunoksat ja savupiipusta nouseva lämmitettävän saunan savun tuoksu. Ehkä juhannuskokkokin.

 

Kuusirannassa on myös odottamassa keskeneräisenä Johannes Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta. Sen lukeminen sopii juhannukseeni täydellisesti.

Se on mittumaari, joten eihän nähdä punaista muuta kuin juhannuksen kukkivissa kukissa, ja siinä viinissä!

Hekum… eikun hehkuvaa juhannusta kaikille!