Metsäpuutarhassa kukkii valkoisia kukkia.

 

 

Valkoinen väri yhdistetään usein keskusteluissa puhtauteen ja viattomuuteen, joita se symboloi. Sen vastakohta on musta, joka usein symboloi pahuutta.

 

Mieleeni on jäänyt joskus moraalia käsittelevä keskustelu (tai luento, en muista?), jossa sanottiin, että ei ole valkoista tai mustaa, vaan ainoastaan harmaan eri sävyjä. Eli että ei voitaisi sanoa jonkun olevan 'puhtaasti' hyvää tai pahaa, vaan kaikki ovat niiden sekoitusta.

 

Enpä tiedä, harmaasta tulee minulle mieleen tiskivesi, eikä se kuulosta kovin hyvältä - siis jos sen ajattelisi kuvastavan moraalia.

 

Joka tapauksessa, luin äskettäin kirjan (kiitos lainasta, seinänaapurini!), Karin Alvtegen: Varjo. Siinä eräs sen päähenkilöistä pohti moraalia tarinan kautta. Hän esitti moraalitestin kuulijalleen, ja minä haluaisin nyt jakaa sen lukijoitteni kanssa. Se on yksinkertainen ja siihen on helppo vastata - vain onko?

 

Referoin testin tähän niin kuin sen muistan ja muutan myös nimet, sillä en lähde tarkistamaan kirjassa käytettyjä nimiä.

Tarinassa on nainen, Eeva, joka asuu joen rannalla. Joen vastarannalla asuu hänen rakastettunsa, Jokke, joka myös rakastaa Eevaa.

 

Eräänä päivänä Jokke soitti Eevalle ja kertoi olevansa vakavasti sairas. Hän pyysi Eevaa tulemaan apuun. Eeva halusi heti mennä Joken luo, mutta esteenä oli joki, jossa oli nälkäisiä krokotiileja eikä Eevalla ollut venettä, jolla hän olisi voinut ylittää joen. Niinpä hän meni naapurustossa asuvan Kaitsun luo, ja pyysi tältä venettä lainaksi. Kaitsu ei suostunut auttamaan ilmaiseksi, vaan halusi, että korvaukseksi Eeva makaa hänen kanssaan.

 

Eeva masentui ja riensi toisen naapurin, Antin, luo. Hän kertoi tälle tilanteen, ja mitä Kaitsu oli vaatinut ja pyysi Anttia tulemaan puhumaan järkeä Kaitsulle. Antti ei halunnut sekaantua asiaan ja neuvoi Eevaa menemään uudestaan juttelemaan Kaitsun kanssa.

 

Niinpä Eeva ei näe muuta mahdollisuutta kuin maata Kaitsun kanssa, vaikka mies inhotti tätä. Sen jälkeen Kaitsu souti Eevan veneellä joen yli.

 

Joken luona hän kertoi, mitä oli joutunut tekemään päästäkseen sinne. Jokke raivostui, kun kuuli, että Eeva oli maannut Kaitsun kanssa, ja heitti Eevan ulos.

 

Järkyttyneenä Eeva meni Joken naapurin Maken luo ja kertoi hänelle koko tarinan, ja että Jokke oli heittänyt hänet ulos. Make kiukustuu tästä ja menee Joken luo ja vetää tätä turpiin.

Tarinassa on viisi henkilöä, ja tehtävänä olisi laittaa heidät syyllisyyden mukaiseen järjestykseen yhdestä viiteen, niin että ykkönen on suurin syyllinen.

 

Ihmiset näkevät moraalin eri tavoin. Miten sinä laittaisit?

 

 

EDIT: Unohtui sanoa, että laitan tuonne sivulle vielä pienen arvostelun tästä kirjasta ja palaan tähän testiinkin silloin uudestaan. Laitettu 16.6.