Viime vuonna ensilumi satoi jo 13.10. ja vei pensashanhikkia lukuun ottamatta kaikki kukkivat kasvit manan maille. Tänä vuonna on nähtävästi saatu vähän esimakua siitä, mitä ilmastonmuutos käytännössä tarkoittaa. Melkein voisi sanoa, että kesästä lähtien on ollut samanlaista säätä ja kunnon kesä jäi haaveeksi. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kasvit ovat käyttäytyneet aivan toisin kuin viime vuonna ja muun muassa korallikanukka teki kukkaterttuja vielä syyskuun lopulla.

Leudon syksyn ansiosta viime viikonloppuna löytyi vielä monia kukkivia yksilöitä.

2002129.jpg

Kuvassa ylärivissä orvokki, kehäkukka, harakankello ja silkkikukka, joka muuten on ollut niin hidas yksilö, että on vasta nyt lokakuussa (!) aloittanut kukkimisen. Toisessa rivissä sammalleimu, ruusuja ja hassunmallinen kaukasiantörmäkukka. Kolmannessa rivissä pikkutalvio, jalokärhö, orvokki ja syysleimu. Alimmaisena on ruusun jälkeen helminukkajäkkärä, joka kukkii vielä valtoimenaan. 

Pensashanhikki on nyt parhaimmillaan. Se kukkii ensimmäisen kerran olemassaolonsa aikana näin runsaana.

2002141.jpg

Vaikka näitä syyskukkivia katselee mielellään, niin silti toivoisin ensi kesäksi vähemmän sateita ja enemmän aurinkoa.

Tänään taisi tulla kunnon syyssää ainakin tänne Helsinkiin, joten nyt nautitaan tuulen huminasta ja myrskyn mylvinnästä. Ja pidetään mielessä, että kesäajan alkuun on enää noin viisi kuukautta!