Joulu taitaa tulla, koska sain jo ensimmäiset joululahjatkin…

 

Jo useana vuonna on ystävättäreni neulonut minulle villasukat. Tänä vuonna iloisen punaisissa sukissa on superkauniit varret. Lahjaa täydensi hänen tekemänsä hiusten saunasuoja. Olin ikionnellinen lahjasta!

 

 

En ole koskaan joutunut itse neulomaan sukkia. Olen jotenkin onnistunut välttämään sen myös koulussa, vain lapaset peukaloineen olen kärsinyt siellä. Löysin kuitenkin perinteisen sukkaohjeen, jos vaikka joskus innostuisin kokeilemaan.      

 

Isäni oli joskus nuorena miehenä katkaissut jalkansa ja pakotettuna paikoilleen oli opetellut kutomaan. Hän oli taitava sukkien, lapasten ja sormikkaiden neuloja, jonka käden jälki oli viimeisteltyä. Hän myös keri langat ja minun piti pidellä vyyhtiä. Keristä tuli sellaiset napakat sitruunanmuotoiset soikiot. Muistan, että ajan mittaan keristä tuli aina vain soikeampia. Hän selvästi nautti saadessaan aikaiseksi oudon näköisiä keriä, kun esimerkiksi villapaitoja kutovan äitini kerät olivat vain tavallisia kuohkeita palloja (on siinä muuten vyyhtejä pidelty, kun kummatkin vanhemmat kutoivat, ei ihme että muistan sen varsin tylsänä tehtävänä…)

 

Minulla on vielä koskemattomana tallella isäni kutomat villasukat vastasyntyneelle pojalleni. Ne ovat poikani ensimmäiset villasukat ja viimeiset isäni kutomat sukat, jotka saimme. Niistä näkee, miten työn jälki on tasaista ja viimeisteltyä. Sukat on prässätty ja ne ovat vieläkin langalla kiinni toisissaan.

 

 

Ahkerien ja taitavien suomalaisten kutojien valmistamia villasukkia on säännöllisesti lähtenyt lahjoituksina eri puolille maailmaa erilaisissa projekteissa ja tempauksissa. Nyt nurkissa pyöriville ylimääräisille villasukille olisi tarvetta Meksikossa vanhusten kyläyhteisössä, jossa on alkeelliset elinolosuhteet. Siitä lisää Villin Pohjolan Karitan blogissa.

 

Aika mainio villasukkauutinen osui silmiini. Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on käynnistänyt yhteistyön Vanhustyön keskusliiton kanssa ja sen tuloksena tehtaillaan villasukkia vanhusten kerhoissa ja piireissä tänä syksynä ympäri Suomen. Ilmarinen maksaa sukkapalkkiot keskusliitolle ja rahat käytetään mukavaan yhdessäoloon. Sukkien lahjoittaminen alkaa joulun tienoilla.

 

Tässä jos missä on paljon järkeä! Niin usein vanhukset joutuvat olemaan toimettomina ja tarpeettomina, mutta tällä tempauksella osaajat pääsevät tositoimiin, jolla hankkivat rahaa muuta mukavaa varten. Ja joku onnellinen saa villasukat! Todellinen win-win -tilanne siis.

 

Toivon kaikille lämpöisiä villasukkia ja hyvää mieltä!