Hedelmäpuut ovat olleet metsäpuutarhassa vähän vaikeita. Alun perin viisi vuotta sitten istutimme sinne kolme omenapuuta ja kaksi kirsikkapuuta. Kaikki lähtivät hyvin kasvuun, mutta kirsikkapuut kärsivät talvista. Pari vuotta sitten toinen kuoli ja viime keväänä siirsimme toisen puolikuolleena pihan perälle. Tilalle istutimme kaksi luumupuuta. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Omenapuut sopeutuivat paremmin. Vain lähimpänä metsää oleva puu (Pirja) kärsi jokatalvisesta latvanlyhennyksestä - peura kävi nimittäin nälissään aterioimassa sitä. Kaksi vuotta sitten Valkeakuulas ja Punakaneli kuitenkin kuolivat kovan talven jälkeen ja viime keväänä kävi myyrä syömässä Pirjan juuret. Kaikki kolme on siis jouduttu uusimaan.

 

Viime keväänä vain yksi puu kukki, joten hedelmiä ei tullut, kun ei ollut pölytystä. Nyt siinä on jälleen nuppuja. Leikkasin kotipihan omenapuusta pari kukkivaa (tosin jo kukintaa lopettelevaa) oksaa sille kaveriksi, jotta pölytys onnistuisi. Harmi vain, että kotona ja mökillä puut ovat kukinnassa aivan eri vaiheissa. Voi olla, että mökillä kukat eivät ehdi avautua, kun oksakavereista kukinta jo loppuu. Saapas nähdä onnistuuko huijaus.

Kaivon ympärillä olevassa kivikossa …rikko? kukki täyttä päätä. Sain sen kotipenkkiin parikymmentä vuotta sitten anopiltani, ja hän kutsui sitä nimellä 'mätäsrikko'. En kirjoista kuitenkaan löytänyt moista nimeä, joten kai se kuitenkin on patjarikko.

637284.jpg

Polun varrella kukkivat tulppaanit, vuorenkilpi ja kultatyräkki.

637287.jpg

 

Siirtoistutuksessa on odottelemassa vihreälehtinen kuunlilja. Kullero oli tehnyt ikävän tempun ja asettunut kasvamaan keskelle sitä, joten jouduin jakamaan kasvin. Revin kasan juuria irti mutta en tiedä, lähtivätkö kaikki tunkeilijan juuret pois.

Neljä kuunliljaa sain tällä tavalla kuitenkin ja sehän on vain mukavaa!