Viime viikonloppuna Kuusirannassa oli litisevän märkää joka paikassa. Kaksi viikkoa on satanut yhteensä ainakin 80 milliä, ja se näkyy myös kasveista. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tämä kuvassa oleva kasvi ei kuitenkaan sateista piittaa. Se joutuu vain kaulaansa kasvattamaan jatkuvasti, kun vesi nousee lammikossa tasaiseen tahtiin. Ensimmäinen nuppu on punertava ja pullea, ja se saattaa avautua milloin tahansa. Tämän lisäksi on ainakin kaksi nuppua nousemassa pinnalle.

 

1842183.jpg

 

Mustialan ruusun olisi pitänyt kukkia jo pari viikkoa, kuten viime vuonnakin. Nuppuja on tullut paljon, mutta sateet ovat tehneet tehtävänsä ja ruskettaneet ne. Ruskettuminen alkaa pienestä, mutta laajenee siitä. Jonkun ajan kuluttua ne mädäntyvät kokonaan ja putoavat pois.

 

1842185.jpg 1842186.jpg

 

Ruusussa on ihana tuoksu, jota olen kaivannut. Ikävää helpottaakseni aloin viime viikonloppuna käymään läpi ruskettuneita nuppuja.

 

Jos rusketus oli vain nupun ulommaisissa terälehdissä, kuorin ne varovasti pois. Sen jälkeen nuppu alkoi avautua ja pääsin vihdoin haistelemaan kukan ihanaa tuoksua.

 

1842191.jpg

Ulos autettu nuppu

 

1842192.jpg

Tämä avautui silmissä. Yksi terälehti meni vähän rikki, vaikka yritin olla varovainen.

 

 

Tämä voisi olla pieni vinkkini jollekulle Mustialan ruusun omistajalle!

 

-------

 

 

Olen kehitellyt mielessäni haastetta kaikille luontoa ja puutarhaa harrastaville ihmisille. Nyt se on vihdoin muotoutunut valmiiksi ajatukseksi:

 

Haasteen vastaanottajan tehtävänä on kuvailla hyvä kokemus, kertoa opettavainen tarina tai antaa vinkki - tai vaikka useampiakin. Nämä voivat käsitellä mitä tahansa liittyen kasvien hyvinvointiin tai puutarhaan: kasvualustan kohentaminen, kasvun tai kukinnan parantuminen, kylväminen, hoitaminen, talvehtiminen, vähään tyytyväiset kasvit, puutarhaa hyödyttävät eläimet... ihan mitä vain. Ei haittaa, vaikka vinkki olisi ollut aikaisemmin jossain esillä, sillä siitä voi silti olla jollekulle uutta tietoa ja avuksi.

 

Ainoa ehto on, että jutussa olisi mahdollisimman pitkälle huomioitu luonto ja luonnonmukaisuus, eli ei laiteta niksejä esimerkiksi kemiallisista lannoitteista tai myrkkyjen käytöstä.

 

Toivoisin, että haaste lähtisi elämään blogeihin, sillä kun se kulkee eteenpäin, vinkit tulevat kaikkien luonnosta ja puutarhasta innostuneiden yhteiseksi iloksi ja hyödyksi.

 

Jos otat haasteen vastaan, laita viestiä kommenttilaatikkooni, niin tulen paikalle katsomaan. Viethän viestiä myös eteenpäin J

 

Nyt kaikki rohkeasti vastaamaan haasteeseen! Laitetaan tällä tavalla ilo ja hyvä mieli kiertämään!