Pujo aloittelee kukintaansa koko Suomessa. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Neljätoista vuotta sitten minulla ei ollut lainkaan tietoa, mikä on pujo, puhumattakaan että tietäisin minkä näköinen kasvi se on. Sitten yhtenä kauniina heinäkuisena päivänä pieni poikani tuli ulkoa valitellen karheutta silmissä. Pyysin häntä katsomaan minua kohti ja järkytyin! Näytti aivan siltä, että silmän päällimmäinen kirkas kalvo olisi irtoamassa.

 

En ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa ja tenttasin poikaa, mitä oli tapahtunut. Hän ei tiennyt. Hädissäni tilasin samantien taksin ja lähdin kiikuttamaan poikaa terveyskeskuspäivystykseen. En meinannut pysyä aloillani, kun jouduimme odottelemaan. Kun vihdoin pääsimme vastaanotolle, ihmettelin, miksi lääkäri oli aivan tyyni ja rauhallinen, vaikka pojaltani oli silmä melkein irtoamassa (no, hän varmaan ajatteli, että kylläpä on hullu äiti).

Näin opin tietämään, mikä on pujo ja miten se voi vaikuttaa.

 

Poikani allergia puhkesi aivan ykskaks ja jatkuu edelleen. Vaikka nyt voin jo naureskella omaa tietämättömyyttäni, en silti soisi vastaavaa kokemusta muille.

 

Allergia- ja astmaliiton mukaan pujon siitepölykausi on keskimäärin reilun kuukauden pituinen ja kestää heinäkuun puolivälistä elokuun loppupuolelle. Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimuksen mukaan pujo on merkittävä allergiakasvi, jonka esiintymiseen voidaan vaikuttaa erilaisin hoitotoimin. Kitkeminen on selvästi niittämistä tehokkaampi tapa vähentää sitä. Niittämällä voidaan kuitenkin lyhytaikaisesti vähentää siitepölymäärää.

                                                                                     

Haastankin nyt KAIKKI blogissani vierailevat repimään pujon juurineen lähiympäristöstään.

 

Jos vastaat haasteeseen, niin laita joku merkki kommenttilaatikkoon (huomaa sanatarkistus kommentoidessasi).

 

Haaste on voimassa koko pujon kukintakauden ajan, joten vaikka osuisit myöhemminkin lukemaan tätä, niin osallistuthan .

Lisätietoa pujosta mm. Allergia- ja astmaliiton sivuilta:
http://www.allergia.com/index.phtml?s=848