Kevätseurantalistalle sain viime viikonloppuna laittaa käenkaalin eli ketunleivän, sillä se kukki sirosti siellä täällä. Tässä se on asettunut jaloangervon syliin.

1559917.jpg
Käenkaali, Oxalis acetosella<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Luonnonkukat olivat muutenkin näkyvässä roolissa. Rentukka nimittäin oli päässyt kukinnassa vauhtiin ja sen pehkot muodostivat pirteitä kirkkaankeltaisia väriläikkiä lammen reunalle. Yhden ison lisäksi veteen kuvastui neljä pienempää eri puolilla allasta. Viime keväänä niitä oli vain yksi, joten se näyttää lisääntyvän hyvin. Minulle se sopii. Levittäytyköön niin paljon kuin haluaa, sillä se on niin vaatimaton ja kaunistaa keväänkaljua rantakivikkoa. Sitä paitsi kukinnan jälkeen kesällä sen lehdetkin ovat pitkään ihan nätit.

1559936.jpg
Rentukka, Caltha palustris

Narsissit tuntuvat tässä vaiheessa kevättä olevan jo kovin vanhaa juttua. Kuusirannassa se oli kuitenkin viime viikon uutuuksia, joten onhan sen kuva laitettava tänne. Tämä on ilmeisesti Narcis Trompet 'Dutch Master'. Se on vähän pienempi kuin vanha ja perinteikäs keltanarsissi, vaikka muuten näyttää ihan samalta.

1559945.jpg

Varsinainen ilonaiheeni oli se, että ensimmäinen viime syksynä hankittu tulppaani oli puhjennut kukkaan: Giuseppe Verdi ihastuttaa pirteällä kaksivärisyydellään!

1559992.jpg

1559951.jpg
Tulipa 'Giuseppe Verdi'

Minkähän vuoksi se on saanut italialaisen nimen, kun sen värit ovat suoraan Espanjasta?

 

Sain pojaltani äitienpäiväruusun lisäksi jälleen ruusuntaimia. Ajattelin istuttaa kaksi tainta tukimuurin taakse. Siinä ryhtyessämme miehen kanssa töihin kaipailin vanhoja tulppaaneja, sillä näytti, että niitä on tulossa vähemmän kuin viime vuonna. Niiden paikkaa en muistanut tarkasti, kun en ollut merkinnyt niitä.

 

Tietysti siinä kävi niin, että kun mies kaivoi ruusulle kuoppaa, sieltä putkahti tulppaanin sipuleita. Siellähän niitä kaipaamiani oli. Kumma kyllä, sipuleita oli varmaan tuplasti enemmän kuin alunperin, eli se oli tehnyt niitä lisää! Mutta miksi ne eivät olleet lähteneet kasvamaan?

Tässä kuva kaipaamistani. Olin valinnut värin talon mukaan, joten harmi, että se oikuttelee.

1559965.jpg
Tulipa 'Carnaval de Rio'

Nostin sipulit ylös, vein ne talteen ja jatkoimme ruusujen istutusta. Muuten, ruusu on nimeltään 'Mirato' ja löysin sen kuvan täältä.

Lopuksi jännitysmomentti…

1559968.jpg

Ehkä muistatte hajamielisen sähläilyni viimevuotisten gladiolusten mukuloiden kanssa. Tässä he nyt kuitenkin ovat kovia kokeneina mutta reippaina! Jos purkkia katsoo tarkemmin, voi huomata, että ne ovat joutuneet kokemaan lisää kovia aikoja aloittaessaan kasvua vierasmajassa. Mies nimittäin ryhtyi parantelemaan lattiaa ja hioi sen tasaiseksi. Pölystä saivat gladiolukset osansa.

Viikonloppuna laitoin ne sitten maahan. Näinköhän tein sen liian aikaisin? Ovatko ne nyt paleltuneet kaikkien muiden kauheiden kokemustensa jälkeen? Voi niitä raukkoja!