Voi Sanni, minkä teit! Herätit nukkuvan karhun! Takaraivossani nimittäin muhi haaste: viisi ihanaa jotka puutarhassani on, ja viisi ihanaa jotka haluaisin sinne.

 

Ryhdyin selaamaan kuvia ja muistelemaan. Mitäs ihanaa siellä olikaan?

Ensimmäiseksi palasi mieleen Robustat, ruusut, jonka taimia sain toistakymmentä pojaltani toissa syksynä. Se ei tuoksu, mutta ihailen sen yksinkertaista kukkaa, jonka väri on kerrassaan upea. Se vaikuttaa myös ahkeralta kukkijalta. Vielä lokakuun lopulla siinä oli nuppuja.

 

Robusta on Simolan Rosarion ruusulistassa Rosa rugosan alla ja siitä sanotaan näin: "Joka talvi kuolee muutama pensas. Pysty, jäykkäoksainen pensas, jonka oksat napsahtelevat juuresta poikki tuulessa. Isot, yksinkertaiset, kirkkaanpunaiset kukat. Kiiltävät lehdet. Ei vaikuta rugosalta."

 

Mitähän tuo 'ei vaikuta rugosalta' tarkoittaa? Jännä nähdä, miten minun Robustani selviävät talvesta. Kuinka monta niitä on jäljellä keväällä?

Toinen ihana on myös ruusu. Simolan Rosarion ruusulistassa Hansaland on merkitty otsikon "moderneja pensasruusuja - muut" alle. Hansalandissa on myös hieno väri ja kun kukat puhkeavat mäellä pensashanhikin takana kukkaan, niiden syvä puna näkyy kauas. Väri monikertaistuu, kun se tekee kukkansa terttuun. Kamerani ei valitettavasti osaa toistaa väriä oikein L

 

Kolmas ihanani on samalla mäellä Hansalandin kanssa: Rhododendron 'Nova Zembla'. Näitä alppiruusuja on useita ja ne ovat upean pinkinpunaisia. Väri on kuvassa aika lähellä oikeaa. 

 

 

 

 

Neljäs ihana on sitten pioni - kuinkas muuten? Ja sekin on punainen. Se on siirretty vanhasta siirtolapuutarhasta Vantaalta, joten en tiedä sen nimeä. Olisin todella kiitollinen tunnistuksesta!

 

 

 

Viidenneksi otan tähän muutakin väriä eli jalopähkämön. Tosin sekin on kyllä oikeasti punertava, olisiko punertavansininen tai päinvastoin, tässä kuvassa se vain jostain syystä näyttää siniseltä.

 

 

Mutta oikeastaan otin kuvan tähän tietenkin ihanan Kaisa-kettupennun vuoksi!

 

Mitä sitten haluaisin puutarhaani, sitä mietin vielä vähän lisää. Mutta hereillä siis ollaan jo!

 

Ai niin, meinasi unohtua: haluaisin Inkiväärin pohtivan näitä myös! Vielä yksi lisäys: Anna-Reetan olevat ja tulevat ihanuudet kiinnostavat myös!