Lähdimme perjantaina ajamaan kohti Kuusirantaa. Oli leutoa, mutta jo lauantain vastaisesta yöstä oli luvattu kylmää. Niinpä pistimme liikettä töppösiin, ja ryhdyimme istuttamaan taimia heti kun pääsimme perille. Minä otin tehtäväkseni istuttaa helminukkajäkkärät. Niistä tulikin komea rivistö ja toivottavasti vielä komeampi se on ensi kesänä, kun ne ovat asettuneet kunnolla paikalleen. Mies istutti korvattavat taikinamarjat. Lopetimme pihatyöt, kun tuli pimeää. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Viime kesänä olin vierailulla ystävättäreni kesäasunnolla ja teimme retken Fiskarsin kylään. Kävimme kahdessa taidenäyttelyssä ja kiersimme myös kaikki Fiskarsin käsityöläisten pikku putiikit. Siellä tunnelmallisia kyläkatuja kulkiessamme tunsin paikoin voimakkaan tuoksun - nenäihminen kun olen. Kuljin eteenpäin, peruutin, astuin sivulle ja jälleen eteenpäin samalla haistellen (olenkohan mahdollisesti ollut edellisessä elämässäni koira?). Vihdoin löysin tuoksun lähteen: suuri pensas, jossa oli valkeat kukat. En tuntenut kasvia, mutta onneksi ystävättäreni tiesi sen: se oli pihajasmike. Siinä samassa päätin, että Kuusirantaan tulee pihajasmike.  

 

Siitä lähtien olen mielessäni nähnyt, että pihajasmike tulee tien varteen. Siinä se ikään kuin tervehtii tulijaa. Katsastelin paikkoja, ja lopulta löysin mielestäni sopivan. Tarkemmin katseltuani tulin siihen tulokseen, että sillä kohtaa on liian monta puuta. Päätimme, että yksi männyistä kaadetaan.

Lauantaina mies ryhtyi tuumasta toimeen ja kaadetusta männystä saimme paljon iloa:

Saunapuita

1002743.jpg

Havunoksia ruukkuihin

 

1003080.jpg    1003081.jpg

 

Kunnon tulet

 

1002754.jpg

 

Hääräsin innolla tulen äärellä, kuten aina. Raahasin oksia ja asettelin ne tuleen. Ne paloivat kovalla voimalla, ja kun keskelle alkoi muodostua aukkoa ja pitkät oksanosat jäivät palamatta, siirtelin niitä tuleen. Olin oikea tulenhoitaja. Se on työtä, jota tuntuu jaksavan melkeinpä kuinka pitkään tahansa.

 

Mikähän siinä on, että tuli vetää niin voimakkaasti puoleensa? Asuuko sisälläni jokin alkukantainen vietti, joka vie tulen ääreen?

 

---------

 

Tässä nyt vielä se pihajasmike, jonka vuoksi männynkaatoprojekti tehtiin.

 

1003084.jpg

 

Ei se vielä kummoiselta näytä, mutta siinä on nyt tilaa komistua!